10 Adımda Otel Açma ve Yönetme Rehberi
Kendi otelinizi açmak ve yönetmek için size 10 adet ipucu hazırladık. Bir otel nasıl yönetilir veya bir otel nasıl açılır gibi çeşitli sorularınız varsa bu yazımız tam sizin için.
- Bölge ve Yer Seçimi Otelcilik alanında başarılı olabilmek için seçeceğiniz bölge yani lokasyon büyük önem taşır. Titizlikle seçilmiş bir yerde, rakiplerin ulaşamadığı noktalarda hizmet kalitesinin yüksek olduğu bir otel açtığınızda başarıya ulaşmanız daha hızlı ve kesindir. Bir diğer yönden bakacak olursak rekabetin fazla olduğu yerlerde otel açmak büyük risk taşır ya da başka şöyle söyleyelim, rakiplerinizin arasından sıyrılıp görülebilir olmak için daha fazla çaba sarf etmenizi gerekebilir. Bu yüzden yer seçimlerinizde fazlasıyla titiz olmalı ve o bölgedeki rakiplerinizi gözlemlemenizin yararı olacaktır.
- Sermaye Hiç yoktan bir otel kurarken de var olan bir oteli satın alıp yenilerken de büyük bir oranda maddi yatırım yapmanız şarttır. Bu nedenle anapara planı yaparken hata payını sıfıra indirmeniz ve yaşanabilecek her krize karşı hazırlığınızın olması gereklidir.
- İş Planı Yalın ve işe yarar bir taslak hazırlamak gelecekte alacağınız kararlarda daha rahat hareket edebilmenize fayda sağlayacak ve eğer banka kredisi kullanmanızı gerektirecek bir durum olursa elinizde gözle görülür bir yatırım projesi olacaktır.
- Hizmet Başarılı otellerin anahtar kelimesi verdikleri hizmetin kalitesidir. Otel çalışanlarının yeterliliği ve motivasyonu, misafirlerle yakından ilgilenme ancak rahatsızlık verecek boyutta samimiyet kurmama, sunduğunuz servisin, otelin aynı fiyat derecesindeki rakiplerinden bir seviye daha yüksek olması yatırımınızın başarıyla sonuçlanmasını sağlayacaktır.
- E-Ticaret Stratejisi İnternet çağı her sektörü derinden etkilediği kadar turizm sektörünü de etkisi altına almıştır. Bu yüzden otelinize ait bir internet sitesi mutlaka olmalı. İşletmeniz dört odalı da olsa, dört yüz odalı da olsa, kendi internet sitenizin olması rakipleriniz arasından sıyrılabilme ihtimalinizi yükseltir. Ancak web sitenizin ziyaret sayısı, web sitenizden rezervasyon yapma oranı ve burada ilan ettiğiniz kampanyalara dikkat etmeniz gerekir. Web sitesine sahip olmanız önemlidir ama diğer çevrimiçi yer ayırtma sitelerine üye olma adımını atlamamalısınız.
- Fiyat Stratejisi Fiyat planlamanız işletmenizin kâr elde etmesini sağlayacak şekilde yapılmalı. Diğer yandan aynı fiyat planlaması otelinizi müşteriler tarafından tercih edilir kılmalı. Otelin sunduğu servis kalitesi ve fiyat planı dengede olmalıdır. Misafirleriniz daha iyi servisi daha uyguna satın almayı hedefler, işletmeciler tarafından ise belirli bir servis kalitesinde en yüksek kârı sağlamak en büyük hedeftir. Eğer oteliniz ünlü ve halihazırda belirli bir hedef kitleye ulaşabiliyorsa bu taktiği kullanabilirsiniz ama henüz kendini tanıtma aşamasındaki yeni bir otelseniz bu plan size pek uyum sağlamaz. Otelin fiyatının verdiği hizmete göre az olması yeni açılan bir otel için en doğru planlamadır. Oda fiyatlarını belirlerken yapacağınız maliyet ve fiyat çalışmasında kullanmanız gereken değişkenler personel ücretleri, oda kategorisi, konaklama süresi, sabit giderler ve rakip işletmelerin fiyatlarıdır.
- Esneklik Misafirlerin bir otelden beklentileri farklılık gösterebilir, bu nedenle sizin ve ekibinizin gereken durumlarda sorumluluk alarak o beklentileri karşılamanız şarttır. Otelinizde çalışan bir yöneticinin doğru zamanda verdiği kararlar otelinizin müşteri memnuniyeti açısından ün kazanmasını sağlayabileceği gibi, zamanında alınamayan önlemler de kötü ün olarak hanenize yazılacaktır.
- Farklılaşmak Otelcilik rekabetinde avantajlı olmak sizi rakiplerinizden bir adım önde tutar. Herhangi bir serviste, diğer tüm rakiplerinizden gözle görülür bir şekilde daha iyi olun. Bu internet hızı, yemek kalitesi ya da çalışanların misafirlerinize gösterdiği ilgi olabilir. Rakiplerinizin hiç sunmadığı bir servis sunun.
- Kalite Yönetimi Otelinizin bütününe bakarak kalite yönetimi sistemlerini uygulamanız misafirleriniz tarafından fark edilecektir. Motivasyonu yüksek bir ekiple çalışmak misafirlerinize yüksek kalitede hizmet sunmanızı sağlayacaktır. Bu da sizi rakipleriniz arasında bir adım öne çıkaracaktır.
- Stratejik Pazarlama Bir otelin asıl hedefi uzun vadede başarıyı yakalamak ve kar elde etmektir. Hedef müşteri kitlenize hitap eden, otelinizi rakipleri arasından sıyırabilen ve başarılı bir halkla ilişkileri de yöneten pazarlama stratejileri büyük bir gereklilik olarak karşınıza çıkabilir.