Yatırım kararı verilirken yatırım yeri ve sınıfı ile ilgili Yatırım Teşvik imkânları da değerlendirilmelidir. Şuan ülkemizde yürürlükte bulunan yatırım teşvik mevzuatı yatırımcılara hem yatırım döneminde hem de işletme döneminde ciddi avantajlar sunmaktadır.
Yatırım döneminde yatırım yeri tahsisi, kdv muafiyeti, gümrük vergisi muafiyeti ve faiz desteği gibi destekler verilirken işletme dönemine yönelik gelir vergisi indirimi, sgk desteği, stopaj desteği sağlanmaktadır. Söz konusu kalemler hem sabit yatırım tutarına hem de işletme sermayesine bazen yapılan yatırım kadar katkı sağlamaktadır.
Yatırım teşvik belgesine sahip yatırımcılar belediye gelirleri kanunu çerçevesinde harç muafiyeti elde etmekte ve diğer kurumlar nezdinde de öncelikli olarak değerlendirilmektedir.
Bünyemizde bulunan yatırım teşvik uzmanlarımızca bölge ve sınıf bazında teşvik değerlendirmesi yapılarak yatırım teşvik belgesi ile yatırım yapılması durumunda elde edilecek avantajlar tarafınıza rapor olarak sunulmaktadır. Yatırım teşvik belgesi ile hareket edilme kararı alınması akabinde tüm başvuru işlemleriniz uzmanlarımız tarafından yapılarak işletme dönemine geçene kadarki tüm temsiliyet yürütülebilmektedir.
Turizm Yatırımı ve İşletme Belgesi
Turizm yatırımında yatırım Teşvik belgesi ile hareket edileceği durumda yatırımın mutlaka Turizm yatırımı belgesi ile belgelendirilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca tesisin kurulacağı bölge belediyesi başta olmak üzere tüm kurumlarda turizm yatırımları için sağlanan desteklerden yararlanılabilmesi için turizm yatırımı belgesi gerekmektedir.
28 Temmuz 2021 tarihinde çıkan yasa ile Turizm işletmesi belgesi zorunlu hale gelmiş ve bu tarihten itibaren 1 yıl içerisinde Turizm İşletmesi belgesi almayan işletmelerin faaliyetlerine son verileceği belirtilmiştir. Bu tarih öncesinde turizm tesisleri bölgesinde bulundukları belediyeden aldıkları işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı ile faaliyetlerini yürütebilirken bu tarihten itibaren tesislerin turizm bakanlığına bağlanması zorunlu hale gelmiştir.
Turizm İşletmesi belgesi almadan faaliyetlerini yürüten işletmelerin bazıları turizm bakanlığı mevzuatında yer alan gereklilikleri yerine getirmesine rağmen ihtiyaç hissetmediği için bu belgeyi almamış bazıları ise mevzuata nasıl uyum sağlayacağı konusunda teknik bilgi ve tecrübeye sahip olmadığı için uğraşmak istememiştir.
Bünyemizdeki uzmanlarımız otelinizi denetleyip mevzuata uygunluğunu değerlendirerek belgelendirmeye uygun olup olmadığı ve uygun hale gelmesi için yapılması gerekenleri size bir rapor olarak sunabilmektedir.
Tesisinizin turizm bakanlığı belgelendirmesine uygun olduğunu düşünüyorsanız uzmanlarımız sizin adınıza başvuru dosyasını oluşturup başvuru yaparak belge teminine kadarki tüm süreçte bakanlık nezdinde sizi temsil edebilmektedir.
Belgelendirme süreçleri ve diğer tüm sorularınız için uzman ekibimize ulaşabilirsiniz.