Sakarya’da Turizm ve Otelcilik Sektörünü Roof 264 Otelinin Yönetici ve Turizm Danışmanı Mehmet Yüce, sektördeki çeyrek asırlık tecrübesini ve il turizminin nasıl gelişebileceğini Kent Ekonomi Dergisine anlattı. Duayen Otel Yöneticisi Mehmet Yüce ile yapılan röportaj ile sizi baş başa bırakıyoruz.,
Sakarya Turizmi İçin Ne Düşünüyorsunuz?
Sakarya’da turizm “boşa akan bir çeşme” gibi diyebiliriz. Hepimizin malumu şehrimizde Turizm denince saymakla bitiremediğimiz doğal güzellikler, destinasyonlar ile imrenilecek zenginlikteyiz. Lakin şahsen benim gördüğüm kadarıyla ilimizde turizm her yıl Turizm Haftasında gündeme gelen, yapmak zorunda olunduğu için yapılan bir etkinlikten ileri gitmiyor. Temsile gelince, her yıl hep aynı etkinliği yapan, şehrin mülki amirlerine hep aynı benzer sunumlar yapılan bir etkinlik takvimi olarak kalmış durumda. Tek değişen şey atanan veya değişen mülki amirler. Hal böyle olunca daha kendimiz Sakarya’da Turizmin zenginliklerini bilemezken, şehrimizi dünyaya nasıl tanıtabilir ve açabiliriz ki?
Yaklaşık 10 yıldır Uluslararası Turizm Fuarlarına gerek tesislerimi tanıtmak için katılımcı, gerekse de ziyaretçi olarak katılıyorum. Katıldığım turizm fuarlarında da Sakarya için hep pasif ve hiçbir işe yaramayan tanıtımlar yapıldığına şahit olmuşumdur. Oysa ki bu şehrin turizmden alması gereken pay o kadar fazla olabilir ki…
Peki Şehrin Turizmden Daha Fazla Pay Alması İçin Neler Yapılmalı?
Bence bu şehirde turizm alanında tek başına kimse bir şey yapamaz. Ne kadar çabalasak da, eğer şehrimizde Belediyeler, STK’lar, Valilik ve Kaymakamlıklar, Basın ve Yayın Kuruluşları, Turizm Profesyonelleri ve Turizm Yatırımcıları bir araya gelmeden başarı elde etme şansımız olmayacaktır. Her kurum, her tesis, bu sektörle ilgili her kişi sadece kendi kazancını elde etmek için çalışıyor ve ‘bu bana yeter’ diyor. Aslında kendimizi kandırıyoruz. Eğer birlik olursak, gerçekten sürdürülebilir bir turizm için bir araya gelebilirsek, hem şehrimiz kazanacaktır hem de bu sektörden kazanç bekleyen herkes çok daha fazla kazanacaktır.
Benim bu sektördeki 23. yılım. Türkiye’de turizm bu süreçte o kadar çok şekil değiştirdi ki… Turizm çeşitleri değiştiği gibi, iletişim ve tanıtım anlamında da çok çok farklı yerlere geldik. Ama biz hala bu şehir için tonlarca para harcayarak basılı kataloglar bastırıyor ve bunları dağıtarak şehrimizi tanıtacağımızı zannediyoruz. Şahsen ben şehrimizin turizm anlamında tanıtımı ve kazanımlarının artırılması için oluşturulacak birliğin bu sektördeki profesyonellerce yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum. Belediyelerde, valilikte, ilgili kurumlarda hali hazırda görevli memurlara teslim edilemeyecek kadar değerli bir turizm şehri olabileceğimize inananlardanım.
Sektörde Bu Zamana Kadar Neler Yaptınız?
Ben bugüne kadar görev yaptığım tesislerin iş yapma potansiyellerini artırmak için önce şehrimi sonra tesisimi tanıtmaya çalıştım. Gerek ulusal, uluslararası fuarlarda, gerekse metropol şehirlerde yaptığım tanıtımlarda otel işletmelerime müşteri çekmek için önce Sakarya’yı pazarlamam gerekiyordu ve bunun gereğini yapıyordum. Bu nedenle de ne kadar çok kurumsal ve profesyonel turizm tesisi olursa o kadar çok şehrimiz tanıtılmış olur düşüncesindeyim.
Ayrıca profesyonel yöneticilik yaptığım dönemlerde de, Turizm Yatırım Danışmanlığı yaptığım son 3 yıllık dönemde de özellikle otel yatırımlarının uluslararası markalarla yapılması konusunda yatırımcıları ısrarla yönlendirmeye çalıştım. Bir şehirde ne kadar çok marka tesis varsa, turizm konusunda da o kadar çok kurumsal ve ayakları yere sağlam basan bir şehir olursunuz. Danışmanlığını yaptığım son tesiste de bu sektördeki en iyi marka ile anlaşma yaparak şehrimize sektörün en büyük markasını(Hilton) getirmiş olduk.
Otel Yatırımcılarına Tavsiyeleriniz Nelerdir?
Öncelikle şehrimizdeki turizm potansiyeline güvenilmesini isterim. Turistik otel ve restoran yatırımcısını pişman etmemek için de daha önce bahsettiğim bu şehirde hep birlikte gerekli çalışmaları yapmak lazım. Yoksa şehrimizdeki turizm, hem mevsimsel hem de haftanın 2 günü olarak kalır ve yatırımcıları soğutur.
Tabi otel ve restoran denince illa turizm tesisi olmak zorunda değildir. Sakarya için potansiyeli çok daha yüksek olan şehir otelleri, çok daha ihtiyaç duyulan tesisler haline gelmiştir. Yatırımcısını çok daha memnun edecek olan şehir otellerine ilimizde halen daha ihtiyaç var. Son 5 yıldır küçük büyük birçok şehir oteli yatırımı yapılmasına rağmen, sürekli gelişen şehrimizde bu yatırımlara ihtiyaç devam etmektedir. Sanayimizin de, üniversitemizin de ciddi sıçramalar yaptığı şehrimizde otel yatırımcıları doğru bir planlama ile işe başlarlarsa kısa zamanda yatırımlarını geri döndürebilir ve daha çok kazanabilirler.
Bir otel yatırımında ilk düşünülmesi gereken şeyler; konum, kapasite ve finansman planlamasıdır. Çok ciddi bir yatırım türü olan otel yatırımlarında, profesyonel destek alınması kaçınılmaz hale gelmiştir.
Kendi Otel Yatırımınızdan da Bahsedebilir misiniz? Nedir ‘Yeni Nesil Konaklama’?
Turizm sektöründe, özellikle otel işletmelerinde çok uzun yıllar üst düzey yöneticilik yaptım. Şehir otelciliğinden edindiğim tecrübelere dayanarak, misafir istek ve beklentilerini artık çok iyi biliyorum. Misafirlerin ihtiyacı olan konaklama hizmetini, en uygun şartlarda sağlamak ve sadece ihtiyacı olan, almak istediği hizmete ücret ödemesini sağlayarak optimum fayda sağlamak amacıyla bu yola çıktık. Otel projemizi de bu beklentiler doğrultusunda şekillendirdik. Son 5 yıldır ülkemizde de sıkça dillendirilen, bazı ulusal ve uluslararası markaların bu konuda konsept otel markası ortaya çıkarmaya başladığı yeni otel trendini ben de yakından takip ediyordum ve bu yeni trendi yani “Smart Hotel” (Akıllı Otel) anlayışını projemizde başarıyla uyguladık. Bir şehir otelinde günümüz şartlarında konaklama hizmeti almak isteyen bir misafirin tüm beklentilerini en ekonomik şartlarla sunuyoruz. Bu hizmetleri ekonomik bir şekilde misafirlere sunarken, bir şehir otelinde temel beklenti olan, en iyi uyku, en temiz otel, en güler yüzlü misafir hizmetini de standartlarımıza ekledik. Bu standartlarımızla şehrimizdeki tek oteliz. Bu nedenle sloganımızı “YENİ NESİL KONAKLAMA” olarak belirledik. Otel işletmelerinin en büyük gider kalemleri olan personel ve enerji giderleri bu konsept sayesinde minimize edilmiş ve karlılık maksimum seviyeye çıkmıştır. Oluşturduğumuz bu konseptin otel misafirleri tarafından tercih edileceğini ve konseptimizin ülke çapında yaygınlaşacağını umuyorum.